Vintage Beni Ouarain tapijten

  • Geplaatst op
  • Door Sandra van Aanholt
  • 0
Vintage Beni Ouarain tapijten

"Waarom verkopen wij graag authentieke kleden?"

Het antwoord op de vraag probeer ik in deze blog uit te leggen. Inmiddels ben ik een aantal keer in Marokko geweest om veel met de lokale bevolking te praten om achtergrond informatie te krijgen. Ik krijg vaak vragen van klanten over de kleden en ik ben nu een paar weken op onderzoek uitgegaan bij de bron, het Atlasgebergte in Marokko.


1: Ik wil graag een wit kleed, kan dat?
Ja, dat kan zeker! Wanneer je een kleed wilt wat met chemcalien is behandeld is dit geen probleem. Wol is van nature niet wit, maar heeft een "gelige" kleur. Een wit kleed is gemaakt van wol wat gebleekt is. Niet 100% natuurlijk dus. De kleden die The Souks verkoopt zijn over het algemeen eerder off-white. De geelste kleden laten wij in Marokko!

2: Ik wil graag strepen in een bepaald patroon, kan dat?
Ja, dit kan ook! Dan zal ik een kleed laten weven voor je, maar dat heeft dan niet de vintage look and feel zoals de kleden die zo'n 30-50 jaar geleden zijn geweven. 

3: Ik wil een kleed met een bepaalde pool en een speciaal patroon, kan dat?
Mijn motto is dat alles kan, maar soms is het niet makkelijk om een bepaald kleed te vinden zoals bijvoorbeeld in een magazine heeft gestaan. De vintage Beni Ouarain kleden zijn allemaal anders. Soms ben ik dagen aan het zoeken naar een bepaald kleed. Dit vind ik alleen maar leuk, maar 100% hetzelfde kleed lukt niet! 

4: Waarom is een vintage kleed duurder dan een nieuw kleed?
Een vintage kleed is in Marokko inmiddels lastig te vinden. Het land wordt een beetje "leeg gekocht" door toeristen en inkopers. Dat is niet erg, maar ze moeten nu een nieuwe manier vinden om toch nog kleden te kunnen verkopen. De dames kopen witte wol uit een fabriek en verven daar een deel van zwart, zo krijg je zwarte wol voor de zwarte strepen. Het weefproces is anders. De wol wordt minder dicht op elkaar geknoopt om minder wol te hoeven gebruiken. De kleden zijn snel klaar, hebben een zwarte streep en de look van een Beni Ouarain tapijt. Maar let op! Het zwart van de kleden zal na een aantal keer wassen een stuk minder goed zichtbaar zijn. Het tapijt zal een karton achtige feeling krijgen en de look van het kleed is dan misschien soortgelijk, de feel zeker niet!

5: Ik wil wel eens zo'n kleed bekijken, kan dat?
Ja, mail even naar info@thesouks.com en we maken een afspraak met je! 
 
Het principe van de kleden geldt ook voor alle andere items die The Souks verkoopt. Wij vinden het een mooie gedachte dat de items niet opnieuw gemaakt hoeven te worden. De items die wij laten maken worden gemaakt van vintage materialen. Nieuw is niet altijd beter! 

Binnenkort maken wij een bijzondere samenwerking bekend, hier worden wel nieuwe items gemaakt, maar op een heel bijzondere en verantwoorde manier. 

 
Op deze foto is links een vintage kleed en rechts een nieuw kleed te zien.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »