The Souks - Marokkaans aardewerk – de Tamegroute collectie

DE TAMEGROUTE COLLECTIE

Je hebt onze Tamegroute collectie vast al wel eens voorbij zien komen! Marokkaans aardewerk waar we zelf stiekem (maar eigenlijk niet zo stiekem) behoorlijk dol op zijn, iedere dag opnieuw. Bij The Souks verkopen we onder andere:

  • handgemaakte borden;
  • Tamegroute kommen
  • handgemaakte schalen;
  • en vazen en potten uit de Marrokaans aardewerk collectie.

Nou vraag je je misschien af, maar wat is Tamegroute eigenlijk? In deze blog leggen we je hier alles over uit. Van de oorsprong tot aan hoe alles gemaakt wordt.

MAROKKAANS AARDEWERK UIT TAMEGROUTE

Tamegroute is een speciaal soort Marokkaans aardewerk, dat in het gelijknamige dorpje wordt gemaakt. Dit dorpje in het zuiden van Marokko, is de laatste plek voor de Sahara begint. Het wordt in het Berbers dan ook ‘de laatste plaats voor de woestijn’ genoemd. 

Vlakbij Tamegroute ligt de Draa-rivier. Uit deze rivier wordt klei gehaald waar het Marokkaans aardewerk mee wordt gemaakt. Vervolgens maken pottenbakkers de mooiste creaties op hun draaischijf en wordt het servies 24 uur in de zon gelegd, om te drogen. Als het servies droog is wordt het glazuur aangebracht. Dit glazuur bevat een klein beetje koper waardoor Tamegroute zijn kenmerkende, diepgroene kleur krijgt. Hoe het glazuur precies gemaakt wordt, weten alleen de families uit Tamegroute zelf. Zij geven het geheime recept van generatie op generatie door. Als laatste wordt het Marokkaans aardewerk gebakken. Het servies wordt opgestapeld waardoor de stukken de stuggere, ietwat uitstekende ‘puntjes’ krijgen. Na het bakken zijn de unieke creaties helemaal klaar!

Tamegroute Marrokaans aardewerk shop je hier.

Benieuwd naar hoe je deze prachtige items op je eettafel kunt stylen? Dat lees je in deze blog.

 

The Souks - Marokkaanse aardewerk - tamegroute collectie
Terug naar overzicht