The Souks - Interview met Sandra over The Souks & het Marokkaanse tapijt

HET BEGON ALLEMAAL MET MAROKKAANSE VLOERKLEDEN

Zes jaar terug begon Sandra met The Souks“It all started with a rug”. Hoe dan? Sandra nam jaren geleden een tapijt mee uit Marokko en verkocht deze. Al snel volgden vrienden, kennissen, collega’s en buren. Marokkaanse vloerkleden zijn geliefd, zo bleek. Wat begon als een hobby is inmiddels uitgegroeid tot een fulltime baan; kantoor en personeel incluis. Maar sommige dingen veranderen nooit. Zo gaat Sandra nog steeds een paar keer per jaar naar Marokko om alle items zelf uit te zoeken en zijn alle producten nog steeds handmade en uniek. Deze combinatie zorgt al zes jaar lang voor een onweerstaanbare collectie. What can we say? Never change a winning team! Maar wanneer is zijn Marokkaanse vloerkleden Souks-waardig? En hoe worden die tapijten eigenlijk gemaakt? Je leest het vandaag allemaal in vijf vragen aan Sandra van Aanholt. 

The Souks heeft vijf verschillende soorten vloerkleden in het assortiment. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen al die soorten?

“Haha, dat is misschien wel de meestgestelde vraag van mijn Souks carrière! Ik zal het kort proberen samen te vatten. De eerste in het rijtje, Boucherouite, betekent ‘leftover materials’. Deze tapijten worden gemaakt van overgebleven stukjes stof van bijvoorbeeld oude kleding. Hier worden dan nieuwe tapijten van geknoopt. Daardoor zijn geen twee hetzelfde! Niet te vergeten dat ze daardoor ook sustainable zijn. Beni Ouarain tapijten worden gemaakt in het dorpje ‘Beni Ouarain’. Deze prachtige tapijten zijn helemaal van wol gemaakt en worden gekenmerkt door hun ivoorkleur en donker strepen. Deze Marokkaanse vloerkleden verkoop ik sinds het ontstaan van The Souks en zouden daarom echte Souks originals genoemd kunnen worden. Beni Mguild tapijten komen uit het dorpje ‘Beni Mguild’ (verrassend ;). Deze tapijten worden ook van wol gemaakt, maar hebben juist hele zachte kleuren die door de tijd zijn vervaagd. Mijn persoonlijke favoriet is misschien wel het Boujaad kleed. Deze Marokkaanse vloerkleden hebben felle kleuren en te gekke geometrische patronen. Als mijn huis groot genoeg was zou ik ze allemaal zelf houden! Last but not least hebben we de Azilal tapijtjes. Die komen in twee smaken: ze zijn of super fluffy of juist laagpolig. Deze zijn vaak wat kleiner dus ideaal voor een knus huis!”

Hoe lang duurt het voordat zo’n knap tapijt klaar is?

“De meesten van onze tapijten zijn vintage, dus deze zijn al gemaakt. Voor onze andere tapijten -die wij zelf laten maken- is het afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • de stof waarmee het wordt gemaakt;
  • de grootte van het tapijt;
  • hoe dicht de stof geweven wordt;
  • en het patroon wat er op de Marokkaanse vloerkleden wordt geweven.

Er gaat al snel heel wat uren aan handarbeid in zitten!”

Wanneer is een tapijt Souks-waardig?

“Als eerste kijk ik natuurlijk naar wat mijn klanten willen. Waar zijn zij naar op zoek? Vervolgens moet ik er zelf ook blij van worden. Als ik een tapijt zie en meteen enthousiast ben gaat ‘ie mee naar Hollanda! Als ik in Marokko ben, laat ik daar ook custom orders maken. Veel mensen weten niet dat ze zo’n custom order kunnen plaatsen. Als je op zoek bent naar een specifiek exemplaar, kun je The Souks altijd een mailtje of DM sturen en dan ga ik op zoek naar jouw droomtapijt. Verder streef ik naar een gevarieerd aanbod zodat er voor ieder wat wils is, en probeer ik vernieuwend te zijn.”

Als al die mooie Marokkaanse vloerkleden in Nederland aankomen, wat gebeurt er dan?

“Dan begint het echte werk eigenlijk! De tapijten worden dan eerst geshoot. We willen natuurlijk dat je goed kunt zien hoe een tapijt eruit ziet, dus we nemen ook veel detailfoto’s. Vervolgens worden alle tapijten opgemeten en gelabeld zodat iedereen de juiste bestelling krijgt. Daarna gaan de tapijten naar het magazijn en hopelijk naar een hele blije nieuwe eigenaar!”

Heb je nog tips voor iedereen die twijfelt of ze een tapijt zullen bestellen?

“Gewoon doen! Je zult zien dat een Marokkaans vloerkleed alle elementen in jouw interieur met elkaar zal verbinden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe lekker het is voor de voetjes! We hebben een ‘try your rug at home service’, dus als je twijfelt kun je jouw tapijt gewoon uitproberen!”

Enthousiast geworden door dit verhaal? Klik hier voor de collectie Marokkaanse vloerkleden!

Terug naar overzicht